martes, 23 de septiembre de 2008

Jesús Santandreu. Combo

La classe de combo estarà enfocada en funció del nivell dels alumnes assistents. Els de nivell bàsic començaran per aprendre els afers bàsics de tocar en conjunt (volum, tempo, llenguatge….). Les improvisacions es reserven exclusivament a les que el alumne porte escrites per a cada sessió i toque de memòria. L’objectiu és fer entendre l’estètica del llenguatge del jazz i les melodies amb sentit intel·ligent que poden implicar els canvis harmònics. Els temes deuen ser aquells que continguen únicament canvis basats en l’harmonia tonal sense els intercanvis modals. Aquests últims els deixem per al combo de nivell intermig, on afegirem temes amb estructures mes complexes.

Al nivell intermig es permet a l’alumne improvisar baix la supervisió del professor, que sempre donarà les directius pertinents per a que la improvisació siga honesta, tractant que l’alumne desintegre l’impuls de demostrar qualsevol “proeza técnica sin consciencia ni sentido”. Evidentment no es tracta de tallar ales; es tracta de condicionar l’art al màxim per que entenguen la llibertat que això els pot donar en un futur.

El nivell avançat està enfocat a les diferents tècniques d’improvisació damunt de qualsevol tema (solos basats en el desenvolupament de motius, motius contrastants, pentatòniques, reharmonitzacións i substitucions d’acords, solos exclusivament rítmics, solos amb notes llargues o amb sentit melòdic pronunciat, alteracions del tempo, tresets etc…